Manapság már legtöbbünk igényli, hogy kövesse vagy legalább tisztában legyen a trendekkel. A 2020-as év után biztosan mindenki szeretne az új felé nyitni annak reményében, hogy a tavalyi évünket minden megpróbáltatásával együtt magunk mögött hagyhatjuk.

Munkám során van szerencsém együtt dolgozni ismert, sikeres nemzetközi szakemberekkel Olaszországtól kezdve az Egyesült Államokig szerte a világban. Ezeket a tapasztalatokat szeretném megmutatni itthon is, inspirálni mindenkit, aki nyitott a lakberendezés izgalmas világa iránt.

Általánosságban elmondható, hogy a nemzetközi trendek térhódítása általában 1-2 éves késéssel indul Magyarországon. Viszont mivel a pandémia egyszerre érintette hazánkat és az egész világot, így máris elkezdődött egy izgalmas átalakulás.

Mindenki hallotta már, hogy a divat ismétli önmagát. Ez természetesen a lakberendezésre is igaz. A 2021-es trendek máris abba az irányba mutatnak, hogy forduljunk vissza a gyökereinkhez. Épp ezért újra hódítani fog a minimál és az Art Deco stílus, de a retro és az eklektika is feltűnik majd.

Mivel tavaly és az év elején is biztosan távol kell lennünk a szeretteinktől, így sokkal többet jelent, ha feltűnnek a nagymamától, nagypapától, szülőktől kapott ereklyéink, családi örökségeink. Rengetegszer felmerül a kérdés, hogy el lehet-e úgy helyezni ezeket, hogy az összhatás ne legyen öreges. A válaszom pedig egyértelműen igen. Sőt, ha ügyesen keverjük ezeket modern bútorokkal, kiegészítőkkel akkor egy igazán korszerű, fiatalos otthont teremthetünk, miközben egy teljesen egyedi, személyre szabott teret varázsolunk.

Tipp: Ha könnyedén és nagy átalakítás nélkül szeretnénk a 2021-es trendeket megjeleníteni saját otthonunkban, akkor egy jó irány lehet az év színeit használni. A világos szürke és halvány sárga biztosan ott van az élvonalban, de a korábbi évek klasszikusai is ki fogják állni 2021 próbáját, így a mélykéket, smaragdzöldet is bátran használhatjuk.

 

Ismerkedjünk most meg néhány stílussal, amikkel biztosan találkozhatunk majd 2021-ben. A legtöbbet már biztosan ismeritek, ám jó ezekkel tisztában lenni.

Minimál stílus

A minimál stílus továbbra is hódít a világban. Van valami a letisztult vonalakban, egyszerű színpalettákban és a funkcionalitás fontosságában, ami még nem talált kihívóra. Azonban bármilyen könnyűnek is hangzik egy minimalista tér kialakítása, valójában rendkívül nehéz. Választanunk kell egy olyan berendezési tárgyat, ami valamilyen aspektusában kirívó, legyen az akár a formája vagy a színe, amely a helyiség többé részét is ki tudja szolgálni és így az unalmas teret izgalmassá teszi.

Kép: Tina Ramchandani Creative - design: Tina Ramchandani
Art Deco

Ha máshonnan nem is, de a Nagy Gatsby című filmből mindenki ismerheti ezt a stílust, amely bölcsője az 1920-as évek Párizsa volt. Az Art Deco azóta meghatározó stílusa lett a luxus tereknek az USA-ban, főként New Yorkban. A stílus sokrétűsége és a geometrikus formák biztosan vissza fognak köszönni az új évben.

Kép: Oasis s.r.l. - design: Massimiliano Raggi

Biztosan meg fog jelenni az élhető luxus életérzés, amihez az általános vélekedéssel ellentétben nem kell milliókat költenünk egy-egy szobára.

Összességében 2021-ben is a lényeg az önazonosság. Ne féljünk szakember segítségét kérni, mivel rengeteg felesleges költségtől és bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat.